A A A
drukujIm się udało!

W Opolu Lubelskim znają się na gotowaniu jak mało kto

06-10-2010

W trzy kolejne poniedziałki września na targowisku miejskim odbyły się "pogawędki kulinarne". Na czym polegały? Otóż na oczach handlujących oraz klientów przygotowywano posiłki charakterystyczne dla rejonu Opola Lubelskiego. Osoba prowadząca imprezę zdradzała tajniki kulinarne potraw - ile, jak, dlaczego tak przygotować i gotować. Oprócz wątków kulinarnych były także ciekawe aspekty historii miasta oraz legendy o okolicznych terenach i atrakcyjnych miejscach do odwiedzenia.

Opole, jak i cała Lubelszczyzna, słynęło od niepamiętnych czasów z potraw gotowanych z warzyw, mąki i kasz. Przygotowywano potrawy proste, ale smaczne. Na stołach pojawiały się też potrawy z ziemniaków, grochu, buraczków i marchwi. Specjalnością kulinarną od dawien dawna były gotowane i pieczone pierogi. Nadziewano je ziemniakami, serem, kapustą, kaszą i owocami. Owoce, w przeciwieństwie do innych regionów Polski, pojawiały się w potrawach często, ponieważ w okolicznych wioskach było dużo sadów owocowych. Nie tylko gotowano zupy, nadziewano pierogi, ale też pieczono placki i smażono konfitury.


"Pogawędki kulinarne" zostały zrealizowane w ramach projektu pt. "Zintegrowany system promocji jako podstawa sektora turystycznego w Gminie Opole Lubelskie" dofinansowanego w ramach Działania 7.2. PROMOCJA KULTURY I TURYSTYKI Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2007 - 2013.

W programie oprócz gotowania na żywo była również degustacja przygotowanych potraw.

Podajemy Państwu przepisy potraw przygotowanych podczas "pogawędek kulinarnych".

Życzymy SMACZNEGO !!!

 

 

 

wróć
Twoja opinia
RPOWL na youtube